Cucur Rangup

Cucur Udang/ Bilis

Cucur atau sebutan mudahnya cekodok memang sangat digemari oleh sesiapa saja. Kena pulak kalau yg rangup kruk kruk dan dimakan masa panas atau suam.. sepinggan besar boleh habis sekejap jer.

Nak buat pun simple jer sebenarnya, bahan pun yg biasa available sepanjang masa kat dapur. Saya pulak mmg suka yg sayur banyak. Biasanya saya akan masukkan carrot, kobis, tauge, daup sop, daun bawang dan bawang besar. Kalau tak ada salah satu atau dua pun tak de masalah. 





Bahan-bahan:

1 paket tepung cucur adabi udang atau ikan bilis *.
2 sudu besar tepung gandum ( kalau tepung adabi saja, tekstur tak cantik dan serap minyak banyak)
1/2 biji bawang Holland
1 batang carrot dihiris nipis dan potong memanjang
Sedikit kobis di ricih halus.
Sedikitt daun bawang dan daun sop
Segenggam taugeh
sedikit garam dan semangkuk air biasa (adjust supaya bancuhan lembik sedikit ).

Kacau semua bahan dengan air biasa. Jangan terlalu pekat. Rehatkan selama 10 minit dan kemudian goreng dalam minyak yang banyak dgn api sederhana. Angkat bila dah kuning keemasan. Tekan cucur dengan sudip, kalau masih  lembik, goreng lagi sehingga keras untuk mendapatkan kerangupan yang sesuai. 

Dah siap, angkat dan makan masa panas. Jangan gusar kalau tak berapa jadi atau tak rangup sangat. Biasa jer kekawan yg sy bagi exactly resepi yg sy buat, diorg kata tak jadi macam sy buat.  Lagi satu yg penting, api mesti kecil tapi tak la kecil sangat sbb kalau api besar cucur masak tapi tak rangup sangat. Cuba berkali-kali. Kata orang, practice makes perfect.

Selamat mencuba.

*  kalau tiada tepung adabi, guna tepung gandum biasa 1 cawan campur 1 sudu besar marjerin/butter dan gaul dengan air panas. Kalau cara ini saya akan blend sebiji bawang merah sederhana besar  dengan ikan bilis atau udang kering. Bancuhan tepung seperti ini (jangan masuk kan bahan blend )  boleh juga untuk goreng pisang, keledek, keladi dan seangkatanya. Hanya tambah garam dan serbuk kunyit. 

Comments